Pandemia ne-a schimbat viața. A schimbat modul în care trăim, lucrăm, comunicăm și interacționăm cu ceilalți. Lucrul de acasă a devenit pentru mulți dintre noi o experiență de zi cu zi, la care fiecare s-a adaptat cum a putut mai bine. Sunt multe avantaje atunci când lucrezi de acasă, dar, mai ales pe termen lung, apar diferite provocări care te pot pune în dificultate în a-ți realiza task-urile și a rămâne la fel de eficient.
De la managementul timpului la distrageri de tot felul care ar putea apărea sau adaptarea la comunicarea online care a devenit preponderentă, toate pot fi pietre de încercare. Tot de la tine apar și cele mai bune răspunsuri.
Cum să le găsești, te ajută cu povestirea propriei experiențe colega noastră, Andreea Burcea (Recruiter în echipa CGS București), în cadrul interviului de mai jos.
Care sunt principalele difficultăți care pot apărea în cazul lucrului de acasă?
Andreea Burcea: Sentimentul de dezorientare/teamă că întâlnești o situație fără precedent la care trebuie să reacționezi repede și să găsești soluția extraordinară!
Cum îți păstrezi eficiența atunci când lucrezi de acasă?
Andreea Burcea: Eu mi-am păstrat eficiența când lucrez de acasă asumând și înțelegând faptul că s-a schimbat doar locația, nu mai lucrez în super cladirea fancy de sticlă de la Petrache Poenaru, ci din sufrageria mea. Trebuia, în continuare, să îmi respect locul de muncă și task-urile.
Cum îți delimitezi viața personală de serviciu atunci când totul se întâmplă de acasă?
Andreea Burcea: La început aveam sentimentul că ai mei colegi s-au mutat în casa mea, la propriu, și împărțeam fiecare minut cu ei, inclusiv la cumpărăturile săptămânale le simțeam prezența în spatele meu. Ulterior, mi-am stabilit clar perimetrul casei ce reprezintă biroul și CGS, iar după program ascund laptopul și ustensilele de lucru într-un sertar (daca le-aș vedea după program, e ca și cum îmi văd colegii din nou umblând prin casa mea). Boundaries!!!! Boundaries helped me a lot!
Cum poți evita distragerile în timp ce lucrezi de acasă?
Andreea Burcea: Pentru mine nu a fost o problemă aici pentru că am înțeles că trebuie să fiu în continuare responsabilă cu job-ul, în mod special în această perioadă (în continuare, prietenii mei mă „ceartă” că raspund cu întârziere la mesaje, deși sunt WFH, uneori chiar întârzieri de 4 ore în timpul programului meu). Discipline was very useful for me!
Ce soluții ai recomanda pentru un bun management al timpului?
Andreea Burcea: În cazul meu a funcționat să am o agendă clară. Exemplu: de la ora 07:30-08:00 am ritualul de cafea pe balcon, de la ora 08:00-09:15 am sesiune de sport, de la ora 10:00-18:30 lucrez etc. Pauzele mele în timpul programului sunt luate aproximativ în același interval zilnic și ascult Jazz de la prima oră!!! Pe mine m-a ajutat clar să am o listă zilnică și să bifez misiunile îndeplinite!
Cum să te adaptezi lucrului fără supervizare permanentă din partea superiorilor ierarhici/cum devii mai autonom în lipsa superiorilor?
Andreea Burcea: Lucrând de acasă, pot apărea situații fără precedent unde poți avea inclusiv emoții negative pe care nu vei știi cum să le gestionezi. În acele momente, trebuie să îți aduci aminte că lucrezi la CGS ceea ce înseamnă că:
- Ai potențial, cineva se bazează pe tine și are încredere în tine!
- Poți orice! Ai fost pregătit de către echipa ta!
Și BOOM! Se rezolvă, într-un fel sau altul, orice situație necunocută ție!
Cum faci față izolării sociale? (de pildă, lipsa interacțiunilor și a socializării directe cu colegii)
Andreea Burcea: Personal, nu simt lipsa interacțiunilor și a socializarilor directe cu colegii pentru că suntem destul de activi pe Whatsapp/alte mijloace de comunicare.
Este mai dificilă realizarea unei evaluari a performanțelor în cazul lucrului de acasă?
Andreea Burcea: Pentru colegii cu vechime, nu cred că ar fi mai dificilă realizarea evaluarii performanțelor, ci mai degrabă ar fi mai dificilă pentru cei nou veniți în companie, care poate provin chiar din alte medii de lucru. Dar nu mă refer aici la ce performanță va avea noul coleg pe departament, eu sunt recruiter. Gândesc mai presus de rezultate și mă refer mai degrabă cum va fi adaptarea lor la un training on-line, la faptul că își vor cunoaște noii colegi și team leader-ul doar virtual etc. Eu le spun candidaților întotdeauna că îi apreciez prin faptul că încep un training on-line și aleg să semneze un contract astfel, i-am invitat chiar și la biroul de recrutare să ne cunoască atunci când ne întoarcem la sediu. Până la evaluare, cred că important este să oferim siguranță și suport în această perioadă. Dacă le oferim, evaluarea de performanță ne va oferi rezultate pozitive, fără să simțim că este mai dificil să evaluăm lucrând de acasă.
Cum îți menții motivarea și gândirea pozitivă în cazul unor probleme grave care afectează modul în care trăiești și muncești?
Andreea Burcea: În prezent, apreciez că sunt sănătoasă, eu și cei dragi mie, am un job etc. Nu am întâmpinat probleme grave în perioada aceasta. Pentru mine este important să privesc și partea plină a paharului.
Cum te poți adapta comunicării online care substituie comunicarea face-to-face cu care suntem obișnuiți?
Andreea Burcea: Ca recruiter, îmi place comunicarea online!!! Candidații sunt mult mai relaxați, nu mai au multe emoții și astfel putem comunica mai eficient, putem transmite reciproc ceea ce căutam, ceea ce ne dorim și ceea ce oferim!