Provocări devenite oportunități în WFH – astăzi, Ștefan Rusoiu

Revenim cu un nou episod din seria „provocărilor WFH”, de această dată protagonistul interviului este colegul nostru, Ștefan Rusoiu, Project Manager – CGS București.

Care sunt principalele difficultăți care pot apărea în cazul lucrului de acasă?

Principalele dificultăți pentru mine având în vedere că sunt o persoană extrovertită țin strict de interacțiunea cu colegii. Chiar dacă este destul de greu din aceasta perspectivă, video call-urile sunt cele care ne fac ziua mai frumoasă în această perioadă.

Cum să îți păstrezi eficiența chiar dacă lucrezi de acasă?

Întotdeauna eficiența va rămâne la un nivel ridicat atâta timp cât ai un scop setat. De la săptămână la săptămâna îmi setez un nou scop pe care vreau să îl ating, iar acest lucru mă automotivează și, implicit, nivelul eficienței mele este unul ridicat.

Cum îți delimitezi viața personală de serviciu atunci când totul se întâmplă de acasă?

Chiar dacă în acest mediu în care lucrăm de acasă avem tendința de a deschide laptopul la prima oră dimineții doar să verificăm e-mail-ul și doar să vedem ce s-a mai întâmplat, în urma acestui lucru, realizând că ai petrecut două ore în afara programului, ușor-ușor acest instinct poate fi educat. La început am întâmpinat dificultăți din acest punct de vedere, dar, cu timpul, am reușit să îmi controlez aceste impulsuri găsind diverse activități care să mă țină ocupat în viața personală. Fiecare dintre noi am descoperit în această perioada ce bucătari buni suntem, cum ne putem eficientiza spațiul de acasă mai bine și reorganiza lucrurile.

Cum să eviți distragerile în timp ce lucrezi de acasă?

Este foarte important să ne creem un colț al casei care să fie dedicat muncii de acasă. În primele zile, am experimentat munca din pat, trecând treptat la munca de pe canapea, pentru ca, după maxim o săptămână, să realizez că cel mai eficient și confortabil pentru mine este lucratul de la birou. Am reușit să îmi organizez o cameră separată cu un birou, iar acest lucru mă face să mă concentrez mai bine și, totodată, să fiu mai productiv.

Ce soluții ar fi pentru un bun management al timpului?

Este foarte important să îți structurezi ziua în funcție de priorități. Cel mai ușor pentru mine este ca la început de zi să îmi verific calendarul pentru a vedea organizarea meeting-urilor și call-urilor, iar ulterior printre acestea să îmi setez prioritățile. Pe mine mă ajută foarte mult să îmi notez pe o agendă toate activitățile pe care mi le propun să le fac, iar dupa terminarea unui task să mă asigur că îl șterg de pe listă. Acest lucru mă face să fiu mai organizat și să nu am perioade neproductive în care să mă gândesc ce aș mai putea să fac.

Cum să te adaptezi lucrului fără supervizare permanentă din partea superiorilor ierarhici/cum devii mai autonom în lipsa superiorilor?

Niciodată nu am avut o problemă din acest punct de vedere și pot spune că atât, eu cât și colegii mei am fost pregătiți să devenim autonomi prin fiecare interacțiune pe care am avut-o cu superiorii noștri. Este important ca atunci când manageriezi o echipă, interacțiunile cu ei să nu aibă ca scop rezolvarea problemelor pentru moment. Chiar dacă poate dura mai mult este foarte important să explici gândirea și scopul decât să oferi soluția propriu-zisă întrucât are un efect extrem de benefic pe termen lung versus o soluție de moment care este mult mai ușor de oferit.

Cum faci față izolării sociale? (lipsa interacțiunilor și socializării directe cu colegii)

În cele două luni pe care le-am petrecut în izolare, în București, mare parte a timpului l-am petrecut urmărind seriale, citind și jucând jocuri video cu prietena mea. Ulterior, am luat decizia de a reveni în provincie lucru ce ne-a ajutat destul de mult întrucât am devenit: mecanici, grădinari, meșteri etc. Totodată, păstrez contactul zilnic cu prietenii apropiați și fie discutăm printr-un apel video, fie atunci când nu am timp, un simplu meme trimis către ei este de ajuns să rămânem apropiați.

Este mai dificilă realizarea unei eveluari a performanțelor în cazul lucrului de acasă?

Consider că nu este mai dificilă realizarea unei evaluari a performanțelor în cazul lucrului de acasă întrucât, în mediul în care lucrăm, performanța este foarte ușor de urmărit. Într-adevăr, nu avem un control atât de bun asupra a ceea ce se întâmplă cu oamenii noștri în timp real, dar din punct de vedere al monitorizării performanței, este la fel de ușor ca și la birou să urmărim și să adresăm aceste lucruri.

Cum îți menții motivarea și gândirea pozitivă în cazul unor probleme grave care afectează modul în care trăiești și muncești?

Prin natură, sunt un om optimist și extrem de pozitiv. Încerc pe cât de mult posibil să nu mă încarc cu lucruri negative, îmi place să fiu informat și să știu ce se întâmplă în jurul meu, dar nu fac acest lucru constant. Prefer să mă înconjor cu persoane de aceeași natură ca și mine și, ocazional, un supliment de magneziu mă ajuta destul de mult.

Cum te poți adapta comunicării online care substituie comunicarea face-to-face cu care suntem obișnuiți?

Din acest punct de vedere, comunicarea online a fost un challenge pentru mine la început. Momentul în care am intrat în grupe de training de 30 de oameni și m-am prezentat și am încercat să le explic proiectul pe care activez, am realizat că este ceva nou pentru mine ș că trebuie să găsesc o soluție să mă adaptez rapid. Având în vedere experiența acumulată de-a lungul anilor, în comunicarea face-to-face este mai ușor încât poți să iei în considerare limbajul corpului, poți să observi reacțiile oamenilor și poți să-ți dai seama atunci când nu ai atenția totală a audienței. De aceea, de fiecare dată când am ocazia să ies din zona de confort și să fac acest lucru, prefer să-l fac întrucât consider că mă poate ajuta pe termen lung. De cele mai multe ori prefer să îmi deschid și camera web și să ma expun complet întrucât mă ajută să păstrez o postură corectă și să fiu cât mai atent la reacțiile mele, este ca și cum aș ține un discurs în oglindă.

Distribuie-l pe Facebook
Distribuie-l pe WhatsApp
Distribuie-l prin email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *