Ce mai citim în această perioadă? Cărți care te relaxează, care te transpun departe de vremurile pe care le trăim? Cărți care să te ajute să treci mai ușor prin această criză? Cărți care te ajută să te dezvolți personal, să îți aduci pasiunile la un nivel mai înalt sau să descoperi talente pe care nici nu bănuiai că le ai? Sau cărți care te ajută să înțelegi mai bine ceea ce se întâmplă acum, prin prisma istoriei, a cercetărilor și a analizelor (economice, sociologice, psiholgice)?
Alegerea depinde de structura unică a fiecăruia dintre noi, de modul în care ne raportăm la lume și de cum reacționăm la stresul determinat de trecerea prin această criză unică în istoria recentă. Orice ai alege, important este să citești, lectura rămâne una dintre cele mai frumoase și mai interesante activități pe care le poți face în această perioadă în care #stămacasă.
Ți-am pregătit o listă cu recomandări pe care să le pui pe lista ta de viitoare lecturi.
Cărți pentru evadare din cotidian
Acolo unde cântă racii – Delia Owens. Un roman emoționant despre trecerea de la copilărie la maturitate a unei copile abandonate de familie, un omagiu adus naturii luxuriante în care se petrece acțiunea, totul combinat cu o poveste de iubire și misterul unei crime.
Un an în Provence – Peter Mayle. Romanul tratează mutarea unui britanic într-o localitate idilică din sudul Franței (Provence) și adaptarea sa la noile obiceiuri și condiții specific franceze. Un jurnal ce se întinde pe parcursul unui an, un veritabil ghid gastronomic și de călătorie pentru regiunea Provence.
Toată lumina pe care nu o putem vedea – Anthony Doerr. Proiectată pe fundalul celui de-al doilea război mondial, acțiunea romanului e în egală măsură o poveste inedită de dragoste, precum și un thriller cu accente fantastice, impresionând prin frumusețea limbajului care te trasnpune direct în acțiune. A câștigat premiul Pulitzer în anul 2015.
Tot ce este – James Salter. Un roman despre trecerea timpului, despre ce rămâne și ce se pierde o data cu trecerea anilor. Povestea îl are în centru pe Philip Bowman, un new-yorkez care lucrează în industria cărților și care este prezentat de-a lungul vieții, cu triumfurile și căderile sale.
Cărți de well-being și dezvoltare personală
Arta relaxării – Claudia Hammond. Scrisă de un psiholog, această carte atrage atenția asupra necesității odihnei și a unei odihne de calitate într-o epocă în care suntem asaltați de activități și acțiuni de tot felul, în care toate sloganele ne zic mai degrabă să facem tot felul de activități și mai puțin să ne bucurăm de tihnă.
Mica enciclopedie Hygge. Rețeta daneză a fericirii – Meik Wiking. O carte introductivă în ceea ce definește conceptul danez hygge și care te va ajuta să îți transformi căminul în cel mai plăcut loc din lume.
Mindfulness urban – Gaspar Gyorgy (Exercitii de curaj, compasiune și conectare). O lectură despre întoarcerea către spațiul interior al fiecăruia dintre noi și un adevărat ghid pentru a ne înfrunta temerile, îngrijorările și durerea.
Aventura ceaiului – Henrietta Lovell. O lectură care te introduce în lumea nebănuită a ceaiurilor și care te va face să descoperi și să apreciezi adevăratele ceaiuri din plante.
Inteligența culinară – Peter Kaminsky. Provenind de la un expert în artă culinară, această carte ne arată, în câțiva pași concreți, cum să alegem meniurile din fiecare zi: gândind înainte de a mânca, alegând ingrediente de calitate, înțelegând rolul jucat de arome și făcând efortul de a găti.
Cărți – documentare
Ciuma – Albert Camus. Romanul clasic al lui Camus despre necruțătoarea molimă care decimează locuitorii orașului-port Oman din Alger și despre modul în care se organizează oamenii pentru a ține piept ciumei. Nu este doar o poveste despre ciumă, ci și despre marile catastrofe ale epocii, cum au fost cele două războaie mondiale care au devastat Europa în secolul XX. O carte ce a câștigat premiul Nobel pentru Literatură în anul 1957.
Eseu despre orbire – Jose Saramago. Romanul prezintă o poveste alegorică despre lumea degradată moral în care trăim. Într-un oraș fără nume, populat de personaje de asemenea, fără nume, menționate doar ca tipologii (Doctorul, Bătrânul, Soția etc) izbucnește o boală îngrozitoare ce provoaca orbirea. Fără o cauză aparentă, în afară de cea morală, oamenii își pierd, unul câte unul, vederea și, în acel moment, se dezlănțuie infernul. Cartea a câștigat premiul Nobel pentru Literatură în anul 1998.
The Psychology of Pandemics: Preparing for the Next Global Outbreak of Infectious Disease – Steven Taylor. O carte care studiază aspectele psihologice ale pandemiilor, mai exact modul în care comportamentul oamenilor se modifică dictat de sentimente iraționale precum frica, lipsa controlului, incertitudinea, neputința.
Viruses, A Very Short Introduction – Dorothy H Crawford. Un scurt studiu asupra virusurilor, precum și a originilor și modului de răspândire a unor epidemii, inclusiv a celor de dată mai recentă, precum Ebola, Zika sau Middle East Respiratory Syndrome (MERS).
Coronavirus 2020 – Inamicul nevăzut. Povești din Wuhan. O radiografie a modului în care s-a desfășurat lupta împotriva virsului în China. Declarații, relatări, imagini ce construiesc povestea celor care și-au pus în pericol viața și şi-au continuat munca pentru a menţine funcţionarea normală a oraşului: medici, arhitecți și constructori şi mulţi alţi oameni obişnuiţi din întreaga ţară care şi-au oferit sprijinul.
Indiferent de tipul de carte pe care o vei citi în perioada următoare, noi sperăm că vei fi găsit cel puțin un titlu interesant în lista de mai sus și îți dorim lectură plăcută!