Deja știți, din articolele precedente, că programul Training Brain Skills, conceput împreună cu Dacian Pribeanu, este în plină desfășurare. Training-ul a început în luna aprilie, cu 12 colegi de-ai noștri și se desfășoară pe o perioadă de un an. Rezultatele au început să apară, entuziasmul nu lipsește, iar Dacian este un trainer excepțional, după cum au afirmat colegii care participă la cursurile sale. Puteți citi impresiile lor, aici.
După ce am stat de vorbă ce colegii noștri, am vrut să aflăm și opinia lui Dacian, așa că i-am luat un scurt interviu. Iată ce ne-a răspuns:
În primul rând, dorim să vă întrebăm ce reprezintă șahul pentru dvs.?
Asemănarea dintre șah și viață, în termenii cei mai simpli, poate fi ilustrată prin parcurgerea celor trei faze ale unei partide de șah:
Deschiderea Jocul de mijloc Finalul
Copilăria. Maturitatea. Bătrânețea.
Transpusă în înțelepciunea populară, strategia unei vieți trăite cu responsabilitate (sau a unei partide de șah bine jucate), se regăseste în proverbe de genul „Cum îți așterni, așa vei dormi”.
Cum a început colaborarea dvs. cu CGS România?
Aș spune că a fost o întâmplare fericită. Acum 4 ani, am avut ocazia să îl cunosc pe domnul Vladimir Sterescu, manager al CGS România și atunci i-am propus o serie de evenimente, pe care să le susțin în centrele CGS, cu gândul de a populariza șahul în rândul tinerilor din această companie.
Domnul Sterescu a apreciat propunerea și trebuie să recunosc că deschiderea și înțelegerea pe care le-a arătat față de proiectele educaționale propuse, m-au inspirat să creez sintagma “An Open Mind is never blind”. Așa a început ideea caravanei căreia i-am pus acest nume.
De unde a pornit ideea unui astfel de training?
Colaborarea cu echipa CGS, care are de acum o istorie de câțiva ani, a fost pentru mine o reală sursă de inspirație. Am avut ocazia să întâlnesc foarte mulți tineri talentați. Am jucat împreună șah, în cadrul simultanelor, cu sau fără tablă și am inițiat o serie de discuții legate de construirea unui plan de carieră bine gândit de la început.
Această experientă mi-a întărit ideea că gândirea strategică din șah conferă practicanților acestui sport o formă de inteligență convertibilă în deciziile strategice ce țin de propria viață. Așa am ajuns să propun și să implementez, alături de CGS România, începând cu luna a aprilie a acestui an, programul ”Training Brain Skills”. În program au fost selectați 12 elevi cu care eu am întâlniri individuale săptămânale prin intermediul platformei Skype. În plus, toți angajații CGS care au aplicat pentru acest proiect, pot cere informații despre “sportul minții”.
În ce constă, mai exact, acest program de training? Ce îi învățați pe elevii dvs.?
Despre ce învățăm în timpul orelor ar fi multe de spus. Eu personalizez atât întregul program, cât și fiecare curs în parte, pentru fiecare participant. Aceasta este partea cea mai dificilă, dar și cea mai mare provocare pe care mi-o pune în față programul “Training Brain Skills”.
Totuși, întâlnirile noastre conțin câteva elemente cheie, componenete de bază ale training-ului:
- autocunoașterea
- autostăpânirea
- empatia
- gestionarea relațiilor și a resurselor
Pe lângă aceste puncte obligatorii, urmăresc să înțeleg obiectivele personale de dezvoltare ale participanților și să folosesc șahul ca pe un “instrument educațional”.
La ce fel de obiective vă referiți?
Time management, leadership, setarea obiectivelor sau dezvoltarea gândirii analitice sunt doar câteva dintre obiectivele individuale ale elevilor, pe care le-am abordat cu succes folosindu-mă de șah ca metodă de training.
Sunteți mulțumit de evoluția cursanților dvs.?
Observ cu bucurie că rezultatele îmi depășesc cu mult așteptările. După primele trei luni de ”Training Brain Skills”, făceam un bilanț al absențelor și al întârzierilor de la lecțiile noastre. Am descoperit cu satisfacție, ca absolut toți participanții la proiect “poartă ceasuri elvețiene” în materie de punctualitate.
Feedback-urile încărcate de entuziasm ale elevilor mei mă fac să cred că ne aflăm într-o zonă de “creștere”. Avem în față un câmp acoperit de zăpadă, pe care încă nu sunt multe urme :).
Ne bucurăm de acest nou proiect alături de Dacian și îi mulțumim pentru dedicarea și pasiunea cu care se implică la fiecare curs.
#CGSDreamTeam #TrainingBrainSkills