Am mai vorbit într-un articol precedent despre importanța creionării unui plan de carieră. În cadrul interviului de mai jos, colega noastră, Alina Muscalu (Recruiter CGS Constanța) ne dă mai multe detalii despre ce anume ar trebui să cuprindă un astfel de plan, precum și argumente privind utilitatea acestuia pentru dezvoltarea personală și profesională a fiecăruia dintre noi.
Ce este și ce conține mai exact un plan de carieră?
Alina Muscalu: Planificarea carierei este un proces ce se concentrează pe capacitățile, abilitățile sau calificările angajatului, precum și asupra nevoilor sau aspirațiilor acestuia, este un proces continuu de dezvoltare și de ajustare la context.
Un plan de carieră ar trebui să conțină acțiuni orientate spre:
- Autocunoaștere:
– Cum sunt? (identificarea trasaturilor de personalitate)
– Ce știu și ce pot să fac bine?
– Ce mi-ar plăcea să fac?
– Ce este important pentru mine, ce mă motivează?
- Explorarea oportunităților de carieră
- Stabilirea obiectivelor în plan educational și profesional
- Strategia de implementare – atingerea obiectivelor profesionale.
De ce este important să îți stabilești un astfel de plan?
Alina Muscalu: Cariera trebuie să însemne un echilibru între lucrurile care contează cel mai mult pentru angajat, indiferent de profesie. Satisfacția la locul de muncă depinde de măsura în care angajatul găsește modalități de a-și dezvolta interesele și aptitudinile, iar planificarea carierei îi va oferi acestuia șansa de a-și identifica o activitate care să îi permită dezvoltarea deplină a capacităților, îi va oferi satisfactie și o performanță ridicată.
Când ar fi mai bine să îți creionezi planul de carieră?
Alina Muscalu: Elaborarea unui plan de carieră este utilă atât în cazul în care ne referim la elevi, studenți, aflați la început în a-și contura o direcție de carieră, fie dacă ne referim la angajati care își doresc autodepașire sau chiar reconversie profesională.
Există anumite domenii profesionale în care se pretează mai bine schițarea unui plan de carieră?
Alina Muscalu: Consider că, indiferent de profesie, un plan de carieră este util, creează viziune pe termen lung și dă un sens efortului profesional la nivel de lună, an samd.
Este planul de carieră în sarcina angajatului sau a angajatorului?
Alina Muscalu: Angajaţii sunt cei care poartă principala responsabilitate a felului în care îşi conduc propria carieră, însă angajatorului îi revine un rol esenţial în acest sens şi anume acela de facilitator, asigurând resursele și cadrul de dezvoltare.
Cum poate ajuta compania în cadrul planului de carieră al angajatilor săi?
Alina Muscalu: Este foarte importantă evaluarea periodică a potențialului, nevoilor, comportamentului și performanței angajaților, aceste aspecte fiind de folos în elaborarea unor viitoare programe de dezvoltare a carierei, ceea ce se va traduce automat într-un mediu de lucru motivant, în care randamentul angajaților va crește semnificativ.