Pandemia a schimbat modul în care comunicăm la job

Pandemia și mutarea job-ului acasă pentru mulți dintre angajați a adus la o schimbare a modului în care se face comunicarea în timpul programului de lucru. De la comunicarea face-to-face care era de bază în cadrul companiilor înainte de pandemia cu coronavirus s-a ajuns la o comunicare preponderent virtuală (online). Sistemele de conferințe online, serviciile online de mesagerie instant, telefonul au substituit dialogurile și întâlnirile tradiționale. Ce urmări au aceste schimbări asupra modului în care lucrăm și comunicăm la serviciu și cum ne putem adapta pentru a ne descurca la fel de bine în online ca în realitatea față în față, aflăm prin intermediul răspunsurilor de la colegul nostru, Ciprian Bălan, Project Manager.

Care sunt principalele consecințe (pozitive sau negative) ale trecerii de la comunicarea directă la cea online?

Ciprian Bălan: Comunicarea online poate fi o adevărată provocare. În raport cu clienții noștri, nu am simțit că s-au schimbat multe lucruri. Adaptarea a trebuit să survină în raport cu colegii și echipele noastre. Pentru că nu mai putem beneficia de comunicarea directă, acum limbajul mi se pare mai simplu, mai direct și mai rapid. A devenit și mai ușor să transmitem mesaje, întrucât comunicarea virtuală poate fi întreținută și încetată mult mai ușor.

Au fost pregătiți oamenii pentru o astfel de schimbare?

Ciprian Bălan: Pe deplin nu simt că a fost cineva cu adevărat pregătit. Dar am înțeles situația și ne-am adaptat. Cred că, după primele 2 săptămâni, care mi s-au părut mai dificile, lumea s-a acomodat la acest „nou normal”.

Care ar fi principalele avantaje/dezavantaje ale comunicării online versus comunicarea face-to-face?

Ciprian Bălan: Au fost momente, în trecut, când nu mi-am imaginat că impactul va fi atât de puternic, dar îmi lipsește interacțiunea directă. Pentru că folosim mijloace de comunicare online, cred că cel mai dificil este că nu ne mai putem folosi de limbajul non-verbal. Și discuțiile de grup face-to-face păreau mai productive. Ca și consecințe pozitive, aș menționa faptul că acum totul este mai comod și ai avantajul de a-ți crea singur un spațiu care a devenit birou.

Cum ar putea fi îmbunătățite abilitățile de comunicare online? (tips&tricks)

Ciprian Bălan: Odată cu pierderea avantajelor comunicării face-to-face, cred că ar trebui acordată o importanță deosebită evitării neînțelegerilor. Interlocutorii nu pot să vadă dacă zâmbim sau dăm din cap aprobator și deci e important să oferim o confirmare a înțelegerii mesajelor și să-i faci să nu se simtă ignorați sau descurajați să participe activ la discuții. Încurajez și folosirea emoticons și emoji pentru întărirea anumitor mesaje sau stări.

Cum poate fi catalogată reducerea elementelor de comunicare non-verbală, care, în comunicarea obișnuită, au un rol important în a-l “citi” pe celalalt?

Ciprian Bălan: O văd ca pe un mic dezavantaj. De aceea, folosesc în interacțiunile online, cât de mult se poate, și mijloace de comunicare video ca pe un mod de a eficientiza relaţiile interpersonale.

Influențează contextul de lucru (lucrul de acasă) modul în care comunicăm în prezent la serviciu?

Ciprian Bălan: Consider că, inevitabil, lucrurile s-au schimbat. Mesajele sunt acum transmise într-un mod mai simplu, mai clar, mai concis. În același timp, când lucrezi de acasă, am observat o tendință de a scrie mai multe mesaje care nu au neapărat legătură cu topicul discuției. Probabil are legatură cu nevoia noastră de a socializa în aceste condiții de distanțare.

După trecerea crizei, se va schimba modul în care comunicăm la birou?

Ciprian Bălan: Cred că trecerea de la work from home la munca la birou și invers necesită acomodare și nu este neapărat o tranziție ușoară. Odată reveniți la birou, vom căuta probabil să păstrăm acest trend de a folosi cu precădere mijloace de comunicare instant (Skype, Teams) în dauna email-ului. La birou, simți mai ușor că ești la curent cu tot ce se întâmplă doar pentru că ești acolo, înconjurat de colegi, superiori. Și pentru că work from home va deveni probabil din ce in ce mai utilizat, vom învăța, probabil, să ne adaptăm la un mod de lucru care satisface ambele situații: munca de acasă și de la birou.