Filme de văzut în vremea coronavirusului

Recent am avut un concurs intern în care te rugam să ne indici unul sau mai multe filme pe care le consideri simbolice pentru această perioada dificilă. În urma propunerilor făcute de voi, ne-am gândit să facem acest articol care să cuprindă câteva recomandări de filme pe care merită să le vezi în acestă perioadă, mai ales că avem mai mult timp pe care îl petrecem acasă. Vor fi utile pentru cei care încă nu le-au văzut.

Dacă ar fi să facem un top, cele mai multe nominalizări le-au avut Contagion (2011), urmat de seria documentară Pandemic (2020) și World War Z (2013). Ce au în comun aceste filme? Desigur, subiectul care este reprezentat de o epidemie răspândită la nivel global.

Contagion (Pericol iminent cum a fost tradus în românește) este un film regizat de Steven Soderbergh, cu o distribuție de zile mari, adunându-i laolaltă pe Gwyneth Paltrow, Matt Damon, Lawrence Fishburne, Kate Winslet, Marion Cotillard și Jude Law. Filmul prezintă omenirea față în față cu un virus cumplit, care o dată contractat, provoacă moartea în doar câteva zile și care se răspândește cu o viteză amețitoare peste tot în lume. Nu există antidot, iar oamenii sunt cuprinși de o panică extremă în fața iminentei îmbolnăviri și morți. Medicii sunt depășiți de gravitatea cazurilor și de numărul victimelor, iar oamenii de știință intră în lupta contra cronometru pentru găsirea unui remediu.

Asemănările cu realitatea sunt cu siguranță motivele pentru care mulți dintre voi l-au considerat ca fiind de referință în această perioadă.

Pandemic – How to Prevent an Outbreak (Pandemia – Cum să previi) – este o mini serie documentară, disponibilă pe Netflix, despre eroii care luptă în fiecare zi împotriva efectelor epidemiilor provocate de gripă, de la gripa aviară la cea porcină sau gripa sezonieră anuală.

World War Z (Apocalipa: Ziua Z) este regizat de Marc Forster, cu Brad Pitt în rolul principal. Tema peliculei este tot un virus foarte contagios, care îi face pe cei afectați să considere pe oricine de lângă ei drept dușmani de moarte ce trebuie eliminați. Astfel, se declanșează la nivel global, o adevărată luptă între oameni, iar armatele nu mai fac față să oprească violența provocată de virus, iar guvernele din toată lumea se dovedesc total neputincioase. Personajul principal va intra într-o cursă a descoperirii cauzei și a unui antidot pentru virusul ce s-a răspândit în întreaga lume.

Outbreak (Alerta, titlul în română) – este un film din 1995, cu Dustin Hoffman ca protagonist principal, alături de Rene Russo și Morgan Freeman. Subiectul este legat tot de un virus, de proveniență africană, care este adus, accidental, în SUA. Eroul, conducătorul unui institut militar de cercetare a bolilor infecțioase, trebuie să găsească rapid un remediu înainte ca acest virus să se răaspânească și să provoace o epidemie la nivel global.

1917 – Hope and Death (1917 – Speranță și moarte) al regizorului Sam Mendes, apărut în 2019, aduce ca tematică primul război mondial. Doi soldați britanici trebuie să treacă prin teritoriul inamic german pentru a transmite un mesaj de care depinde viața unui regiment de 1600 de soldați. Filmul prezintă călătoria inițiatică a celor 2 personaje principale și merită văzut, a câștigat Globul de Aur pentru cel mai bun film – dramă în ediția 2020.

The Day After Tomorrow (Unde vei fi poimâine) este un film din 2004 cu Dennis Quaid și Jake Gyllenhaal, în care ni se prezintă catastrofa provocată de încălzirea globală asupra Pământului. Fenomenele meteorologice extreme devin din ce în ce mai frecvente și provoacă dezastre apocaliptice în întreaga lume. Efectele vizuale spectaculoase i-au adus un premiu Bafta pentru efecte speciale.

Sperăm ca ți-am dat idei de vizioare pentru serile următoare și nu uita să-ți păstrezi optimismul. Ca și în filme, totul se va termina, la un moment dat, cu bine .