Fie că ești la începutul carierei sau ai deja câțiva ani de experiență profesională, ar fi bine să te gândești să îți schițezi un plan de carieră. Instrument de auto-cunoaștere, planul de carieră devine un aliat în dezvoltarea ta personală și profesională. Ce ar trebui să știi despre planul de carieră îți dezvăluie colega noastră, Cristina Bușilă, Recruiter CGS București, în cadrul interviului de mai jos.
Ce este și ce conține mai exact un plan de carieră?
Cristina Bușilă: Planul de carieră este o strategie prin care stabilești interesele și obiectivele carierei tale, pentru ca apoi să pui în practică acțiunile care să te ajute să le îndeplinești. Un astfel de plan reprezintă un pas important în stabilirea priorităților în plan profesional și e un factor-cheie în determinarea parcursului profesional pe care cineva intenționează să îl aibă. Tocmai din acest motiv, planificarea carierei este o acțiune continuă, ce poate suferi modificări în decursul timpului, întrucât prioritățile și aspirațiile noastre se pot schimba periodic. Planul de carieră cuprinde interesele personale, obiectivele ce se doresc a fi atinse și prioritizarea acțiunilor ce vor fi luate pentru a atinge punctul dorit în carieră, ținându-se cont de experiența și abilitățile dobândite până în prezent.
De ce este important să îți stabilești un astfel de plan?
Cristina Bușilă: Planul de carieră poate fi asociat și cu brand-ul personal și contribuie foarte mult la creionarea acestuia. În orice punct al carierei profesionale ne-am afla, este foarte important să analizăm situațiile în care suntem puși zi de zi, astfel încât să putem lua cele mai bune decizii și, implicit, să ne stabilim un plan clar de acțiune pentru a putea fi în controlul dezvoltării noastre profesionale. Tot timpul ni se cere să fim proactivi în toate aspectele vieții (cu precădere în viața profesională) și un aspect cheie în acest sens este să știm cum să reacționăm la anumite situatii, așadar demersul acțiunilor noastre trebuie să fie corelat în permanență cu obiectivele și prioritățile noastre profesionale, pentru a ne putea dezvolta constant din punct de vedere profesional.
Când ar fi mai bine să îți creionezi planul de carieră?
Cristina Bușilă: Planul de carieră poate fi făcut la orice vârstă, începând din liceu și continuând pe întregul parcurs profesional al unei persoane. Nu există o restricție în ceea ce privește întocmirea unui plan de carieră. Cu atât mai mult cu cât prioritățile noastre se schimbă periodic și implicit trebuie modificat și planul de carieră, astfel încât acesta să reflecte noile noastre aspirații în plan profesional și, bineînțeles, trebuie modificate și acțiunile pe care urmează să le luăm pentru a ajunge în punctul dorit în carieră.
Există anumite domenii profesionale în care se pretează mai bine schițarea unui plan de carieră?
Cristina Bușilă: Nu există un domeniu anume ce necesită stabilirea concretă a unui plan de carieră. Atâta timp cât ne dorim o carieră, indiferent de ramura profesională, avem nevoie de un plan bine definit, pentru a putea excela la locul de muncă.
Este planul de carieră în sarcina angajatului sau a angajatorului?
Cristina Bușilă: Planul de carieră are un impact major în cariera profesională a oricărui angajat, în consecință, persoana în cauză este răspunzătoare pentru creionarea propriului plan profesional, în funcție de propriile abilități, aspirații, obiective. Nimeni nu ne cunoaște mai bine decât ne cunoaștem noi înșine, așadar noi suntem cei mai în măsura să stabilim ceea ce ne dorim să obținem în plan profesional și, bineînțeles, pașii necesari în atingerea oricărui scop profesional.
Cum poate ajuta compania în cadrul planului de carieră al angajatilor săi?
Cristina Bușilă: O companie se poate implica în ceea ce privește planul de carieră al unui angajat atât proactiv, cât și la cererea acestuia din urmă. Un prim pas ar implica o analiză a calităților persoanei în cauză, a rezultatelor obținute până la momentul prezent, dar și a înclinațiilor și aspirațiilor acelei persoane. Tot timpul este benefică o analiză obiectivă a muncii noastre, poate chiar și o critică constructivă, astfel încât să putem avea o imagine de ansamblu a acțiunilor noastre în plan profesional.