Programul de mentorat continuă și în 2018!

Mulți dintre noi știm cât este de important să ai un mentor în carieră sau în viața personală. În organizații, mulți angajați și-ar dori să aibă posibilitatea de a „absorbi” de la cei mai apreciați oameni ai companiei expertiza, cunoștințele și abilitățile lor. Astfel, acum doi ani, am lansat în cadrul companiei noastre un program de mentorat, pe care l-am extins apoi, la nivel național, în toate cele șase centre.

Mentoratul este un tip de program de training prin care un angajat cu mai multă vechime și experiență (respectiv, cu o funcție de conducere) acționează în calitate de sfătuitor și ghid pentru un angajat junior sau middle.

Concret, prin intermediul mentoratului, un angajat cu experiență (mentor) își împărtășește cunoștințele și experiența acumulată cu un alt angajat (mentee), aflat la începutul carierei sau la schimbarea direcției profesionale.

Există foarte multe alte programe prin care poți învăța time management, conflict management, raportare, poziționare, motivare și lista poate continua, însă cel mai bine înveți aplicat, pe modelul companiei în care activezi și promovezi, astfel încât cunoștințele dobândite de mentori și experiența lor să continue tradiția unui stil de leadership integrant, în care fiecare membru al echipei de management este important. Astfel, modelul se păstrează, fiind îmbunătățit cu fiecare generație de absolvenți ai acestui program intern. Rețeta succesului stă în a identifica cele mai bune practici din cadrul companiei și a le transforma în cursuri și module livrate de colegi cu experiență și vechime, care pot explica cel mai bine din proprie experință anumite aspecte.

De ce au nevoie angajații de mentorat?

  • Se vor integra în companie într-un timp mult mai scurt.
  • Beneficiază de susținere și consiliere personalizată.
  • Au ocazia de a se dezvolta rapid în plan professional.
  • Pot discuta aspecte mai sensibile ale activității lor, cu o persoană de încredere.
  • Vor putea prelua, cu ușurință, sarcini mai complexe.

Un mentor bun oferă consiliere angajatului junior, la intervale regulate de timp și este disponibil pentru orice fel de întrebări. Un astfel de mentor își împărtășește cunoștințele, sugerează alternative, răspunde întrebărilor și analizează împreună cu mentee-ul situațiile complexe.

Iată câteva impresii pe care ni le-au împărtășit o parte din colegii noștri care au absolvit programul de Mentoring:

Ana-Maria Pop – mentee, Târgu Jiu:

 width=

“Pentru mine, oportunitatea de a participa la acest program a reprezentat șansa de a mă dezvolta din punct de vedere personal și profesional. Având ajutorul mentorului meu, Nicolae Pătrășcan, am reușit să atingem obiectivele stabilite la început, și anume, aprofundarea procedurilor și descoperirea unor situații noi identificând soluțiile cele mai bune.

Experiența mentorului a avut un rol esențial în a mă ajuta să identific punctele mele forțe și să pot dezvolta abilități și aptitudini în vederea evoluției atât personale, cât și profesionale. Fiecare ședință aducea situații noi pe care le expuneam mentorului și cu ajutorul căruia găseam răspunsul potrivit.

Postul de trainer mi-a oferit oportunitatea de a pune în practică informațiile și cunoștințele dobândite în urma ședințelor avute cu mentorul meu. Acesta îmi este alături în continuare, ghidându-mă de fiecare dată astfel încât să îmi ating obiectivele stabilite și să am rezultatele vizate în cadrul trainingurilor pe care le susțin.”

Nicolae Pătrășcan – mentor, Târgu Jiu:

“Este un sentiment plăcut să știi că poți să livrezi și să propui informații și soluții din propriile tale experiențe și povești. Prin acest program, pe lângă faptul că am putut să îmi ajut un coleg, am acumulat la rândul meu experiență și mi-am perfecționat metodele de feedback și coaching, prin care voi putea în continuare să mă dezvolt profesional și să evoluez.”

 

Cătălin Novac  – mentee, Sibiu:

 width=

„Preluarea unui proiect, cu toate responsabilitățile atașate, implică multă energie, capacitatea de a găsi soluția corectă în cel mai surt timp, dar și creativitate. Pentru mine, sesiunile de mentoring, desfășurate pe parcursul unui an, au constituit structura pe care am început să îmi clădesc propriul mod de a conduce și de a organiza proiectul pe care lucrez.

Dezbaterea problemelor, a provocărilor care au apărut zilnic în cadrul proiectului, cu o persoană cu experiență, care emite păreri obiective pertinent argumentate, este de un real folos. În momentele de impas sau în cele în care e necesar să iei decizii mai dificile – lucru care este iminent mai devreme sau mai târziu –  a fost foarte important pentru mine să am o persoană cu care să mă pot consulta, care să aibă răbdarea să asculte și înțelepciunea de a mă ajuta să găsesc cele mai bune soluții.

Perioada de mentoring a fost pentru mine o perioadă în care am acumulat un mare volum de lucruri noi și m-a ajutat să îmi lărgesc orizonturile; a fost totodată o confirmare că am suportul necesar să pot să cresc și să mă dezvolt în cadrul companiei și că acest lucru va influența direct performanțele proiectului.  Utilitatea acestor sesiuni am descoperit-o încă de la început și tind să cred că mi-ar fi fost mai greu să livrez rezultate și performanțe în lipsa acestora.”

Octavian Lixeanu – mentor, București:

„A fost o plăcere să lucrez cu Cătălin în toată această perioadă și să îi văd evoluția. Cătălin a progresat foarte mult în acest an și a fost tot timpul deschis la feedback, a dat dovadă de o implicare deosebită în acest program și și-a dorit să fie în fiecare zi mai bun.

Cu siguranță voi continua să lucrez cu el și în viitor și să îl ajut să se dezvolte și mai mult, pentru că are deja o bază solidă pe care se poate construi.”

Szabolcs Pavel – mentor, Sibiu:

 width=

“După lungi lupte cu timpul, sincronizarea programului și gestionarea task-urilor zilnice venite din ambele părți, iată-ne ajunși la finalul programului de mentoring. O perioadă grea cu multe încercări dar, în aceeași măsură, cu foarte multă satisfacție și lucruri noi învățate de ambele părți. Pe parcursul acestui an, în care am lucrat în strânsă legătură cu Florin (între timp a devenit și un prieten J), am reușit să acoperim mai toate lucrurile ce pot apărea în acesta industie dinamică și alertă, printre ele enumăr time management, conflict management, raportare, poziționare, motivare și lista poate continua. Povestea începută cu Florin, acum mai bine de un an de zile, nu se va opri aici. Colaborarea va continua, cu siguranță, mult timp de acum înainte. Bravo, Florin, pasul următor nu este departe (categoria grea J)! Ești un leader înnăscut!”

Delia Darie – mentee, București

 width=

„În primul rând, mă bucur că am făcut parte din acest program. Am învățat foarte multe lucruri pe care nu le știam și care mă vor ajuta atât pe plan profesional, cât și personal.

Consider că programul m-a ajutat să privesc altfel leadership-ul, felul în care trebuie să comunic cu oamenii și în care trebuie să îmi organizez timpul astfel încât munca mea să fie eficientă.

Vă mulțumesc pentru această șansă, și îi mulțumesc Corinei pentru răbdarea pe care a avut-o și o are în continuare cu mine.”

 

Kinga László – mentor, Brașov

 width=

“Programul de mentoring a reprezentat pentru mine o posibilitate de învățare și coaching, dar și de dezvoltare personală profesională.

Procesul prin care a luat parte Oana (mentee-ul), a ajutat-o să se dezvolte, să-și întărească încrederea în sine, să devină independentă, autonomă, să aibă o relație mai bună cu clientul și să devină și mai proactivă în ceea ce privește relația cu clientul și echipa sa.

Prin acest program, ne-am dezvoltat amândouă, s-a creat o relație de încredere și de durată. Prin faptul că am fost amândouă deschise și Oana a aplicat ideile și sugestiile oferite, am reușit să obținem rezultate benefice, care s-au văzut și în metrice. Oana s-a dezvoltat de la o ședință la alta, și a venit cu idei și propuneri foarte bune.

Feedback-ul oferit constant și dezbaterea temelor și situațiilor întâmpinate a fost esențial. Prin acest lucru, am asigurat-o pe Oana că va primi suportul și motivația necesară pentru a parcurge programul cu succes.

Cu siguranță programul de mentoring este esențial pentru a dezvolta angajații, pentru a le oferi posibilitatea de a avansa și a-și forma o carieră în cadrul companiei. Este, de asemenea, avantajos și pentru creșterea gradului de satisfacție la job.”

Oana Dilimot – mentee, Brașov

“În primul rând, îți mulțumesc, Kinga, pentru toate sfaturile acordate, această experiență a fost foarte plăcută și m-a ajutat foarte mult în construirea relației cu echipa mea și în prioritizarea task-urilor mele în calitate de Team Lead.

Deși “am pășit” cu timiditate în aceast program, Kinga s-a dovedit a fi un mentor foarte bun și a știut cum  să abordeze fiecare subiect, m-a făcut să simt ca și cum o cunoașteam de foarte mult timp, am discutat liber, am schimbat idei și am găsit împreună soluții pentru dificultățile întâmpinate.

Felicitări inițiatorilor acestui program, consider că este foarte util și ajută toți participanții să se dezvolte în cadrul companiei!”

 width=

Suntem extrem de încântați de rezultatele minunate obținute prin intermediul acestui program, precum și de succesul de care se bucură în rândul colegilor noștri!

Mult succes tuturor!

#CGSDreamTeam #FriendsLearningTogether