Dacian Pribeanu, multiplu campion nevăzător la șah, a participat pentru a doua oară, la inițiativa CGS România, la un campionat inedit, intitulat An Open Mind is Never Blind (O minte deschisă nu este niciodată oarbă). Următorul pas va fi o serie de jocuri simultane de șah la nivel internațional.
Caravana de simultane a debutat în 28 octombrie, la București, cu o întrecere între Dacian și trei colegi de-ai noștri. Unicitatea partidei a constat în faptul că cei trei concurenți au jucat legați la ochi, întregul joc desfășurându-se “pe nevăzute”. În plus, măiestria campionului s-a văzut și prin faptul că, înainte de începerea partidelor, a făcut o demonstrație prin care a reușit să reproducă, mutare cu mutare, o partidă de șah din 1994, fără a se uita la table, lucru nemaiîntâlnit până acum în România.
Cea de-a doua etapă a caravanei An Open Mind Is Never Blind s-a desfășurat în perioada 1-3 noiembrie, sub forma unor jocuri simultane de șah cu angajații CGS România din București, Brasov și Sibiu, în cadrul cărora Dacian Pribeanu și-a pus la bătaie pionii, nebunii, caii, turnurile, regele și regina. Fiecare simultan a fost deschis cu o scurtă demonstrație pe nevăzute, în care Dacian a rugat câte un concurent să facă câte o mutare pe tablă, la indicațiile sale. În cadrul confruntărilor din acest an au participat peste 40 de concurenți și au fost desemnați câte doi câștigători din fiecare oraș. Pe lângă experiența și micile secrete dobândite de la un mare campion, angajații CGS România au fost premiați și cu câte o tablă de șah valoroasă.
“Mă bucur că mă aflu printre tinerii de la CGS, este un privilegiu pentru mine să fiu aici. Am mai participat în primăvara acestui an la un training în CGS și am plecat cu convingeri interesante. CGS România are un rol strategic în cadrul economiei românești și nu mă refer aici la cifra de afaceri, ci la faptul că formează și educă tineri. Cele câteva mii de tineri care au trecut prin această companie, în ultimii 10 ani, studenți aflați la primul job sau proaspăt absolvenți, învață să fie responsabili, serioși și implicați, atât la locul de muncă, cât și în comunitate, și, în același timp, învață și își dezvoltă noi competențe. Pot să vă spun că școala de șah Open Mind, pe care o conduc, a primit un mare sprijin din partea CGS România și datorită acestui sprijin reușim să ne desfășurăm activitatea.”, a declarat Dacian Pribeanu în timpul competiției de la București.
Cei trei colegi care l-au înfruntat pe Dacian “pe nevăzute” ne-au transmis impresiile lor:
Andrei Boldeanu:
“A fost o experiență plină de învățături. Mă refer la faptul că, în viețile noastre de zi cu zi, luăm multe lucruri ca atare și nu ne punem în pielea altcuiva care, poate, experimentează lumea complet diferit. Este remarcabil cum un astfel de exemplu, ca Dacian Pribeanu, ne învață că noi ne setăm propriile limite și că, dacă îți propui ceva, vei atinge acel țel indiferent de circumstanțele prin care trebuie să treci.
Lumea șahului este pe atât de complexă, pe cât este de simplă. Toți începem cu același set de resurse și nu resursele ne definesc succesul, ci felul în care ne folosim de ele. Sunt sigur că dacă aș fi avut o regină în plus în meciul cu Dacian, tot aș fi ajuns în punctul în care să închin regele în fața lui.
Mulțumesc pentru această experiență.”
Mircea Patrascoiu:
„Am considerat întreaga experiență a fi incredibil de educativă și, ironic, “eye opening” (având în vedere că era blind chess).
Șahul a fost una din pasiunile mele încă de când eram copil. Jucam cu cei doi bunici ai mei, cu tatăl meu, precum și cu unchii mei. Era sportul familiei! Este surprinzător să afli că, după 20 de ani de practicat șah, există o lume întreagă pe care nu ai explorat-o niciodată!
A fost prima oară când am jucat “blind chess” și pot să spun că m-am simțit ca la prima partidă: neîncrezător, adresând multe întrebări, curios, speriat, incitat și încântat de toate în același timp.”
Andrei Codreanu:
“Pot să spun că pentru mine a fost experiență plăcută, mai ales că trecuse o perioadă destul de mare (6-7 ani) de când nu mai jucasem o partidă de șah “pe nevăzute”. Am fost plăcut surprins că totuși am putut să mă descurc și că s-a decis ca CGS România, în colaborare cu domnul Pribeanu, să organizeze așa un eveniment, cum a fost partida de astăzi.
Cred că și motto-ul “an open mind is never blind” se potrivește nu doar la o partidă de șah, ci și în viața de zi cu zi a fiecăruia și cred că domnul Pribeanu a dat dovadă de acest lucru în mod special.
Vă mulțumesc pentru această experiență “uitată” de ceva vreme pentru mine și de abia aștept și simultanul de astăzi. Sper că măcar mai pot să obțin un rezultat pozitiv împotriva unui Maestru, dar cu siguranță va fi încă un eveniment plăcut pentru toți. ”
Ca la prima ediție, din 2015, caravana sportului minții s-a bucurat de un succes răsunător și, de data aceasta, va continua cu un eveniment internațional ce va cuprinde toate centrele CGS din lume. Inițiativa inedită a companiei CGS România va duce renumele șahului românesc și peste hotare.
Colaborarea dintre CGS România și Dacian Pribeanu, clasat pe locul al IV-lea la campionatele mondiale din 2003 și 2006, a început anul trecut. Căutând sprijin financiar pentru participarea la campionatul mondial de șah, Dacian Pribeanu l-a întâlnit pe Vladimir Sterescu, Country Manager al CGS România, care i-a recunoscut imediat valoarea și i-a propus să-i provoace și pe angajații săi la o partidă de șah, iar prietenia care s-a format a dat roade. Astfel, colaborarea cu Dacian Pribeanu va continua, iar CGS România va sprijini în continuare cauza persoanelor cu deficiențe de vedere.
#CGSDreamTeam #AnOpenMindIsNeverBlind