Descoperim talentele de lângă noi: Dragoș Rizea, scriitor și teolog

Suntem în permanență în căutare de talente în cadrul CGS România, iar astăzi vi-l prezentăm pe colegul nostru Dragoș Rizea, student la teologie și scriitor. Dragoș este o persoană de o sensibilitate aparte, calm și gânditor, care îți insuflă, atunci când îl cunoști, un sentiment de liniște și bunătate.

Conștient de faptul că, în general, oamenii asociază teologia cu preoții, Dragoș se consideră, cu modestie, un viitor teolog, nici preot, nici sfânt, nici trăitor, după cum el însuși afirmă. Întrebat cum se îmbină teologia cu corporația, el ne-a răspuns așa: „Bineînțeles că teologia și corporația nu au foarte multe în comun, poate doar pe parte administrativă, însă doar dacă teologia înseamnă și instituție a bisericii, ca formă de administrație, management. În interiorul curții teologiei se spune des că un teolog nu e de confundat cu un trăitor, cu un sfânt, deși întotdeauna oamenii teologiei, preoți și profesori, văd în studenții teologi viitori preoți.”

Absolvent al seminarului de teologie din Buzău, Dragoș a simțit nevoia firească de a-și continua studiile în aceeași direcție, la Facultatea de Teologie. Este recunoscător celor care l-au format ca om și consideră că drumul său profesional se află abia la început, iar planurile de viitor vor apărea pe parcurs.

Prima carte scrisă de Dragoș a apărut din nevoia sa de a se exprima: „Am nevoie de scrisul ăsta, mă adâncește mult în mine. În același timp, prin definiția lui, scrisul exprimă și scoate în afară mult. Exprimarea are nevoie de scris. Fiecare cu câte o nevoie…”

L-am întrebat pe Dragoș ce înseamnă să fii om, iar răspunsul său a venit la persoana a treia pentru că, așa cum îi place lui să spună, încearcă să-și ascundă subiectivismul vorbind despre sine ca despre o altă persoană:

“Pentru autorul Dragoș Rizea „să fii om” e greu de definit, poate puțin de intuit, dar asta se va vedea și din paginile cărții lui. Cred că de asemenea e greu de definit și ce e omul, însă completarea întrebării de mai sus prin a doua întrebare mă ajută să găsesc totuși un răspuns relativ. Poate că omul e definit din fragmentele lui de viață pe care le preferă din atâtea altele, multe, dintre care are de ales. Fiecare om având fragmentele sale, puțin subiectiv, puțin ca pentru oameni. Mi-ar plăcea să-l cunoașteți mult mai mult pe naratorul cărții mele și să-i pătrundeți literarul vieții lui. Cât despre autorul Dragoș Rizea, cine vrea să-l cunoască mai mult, să-l invite la o bere, nu poate să consume mai mult, dar una e de ajuns ca să înceapă să vorbească.”

Pe lângă talentul de scriitor și teolog, Dragoș mai are și alte aptitudini, spune el, ascunse: “știu să țin bine de minge la FIFA, pot să sar peste 2,8 m de pe loc, dau sfaturi utile prietenilor – cred că de asta am puțini – și cel mai de stau degeaba, câteodată gândindu-mă la mine cel de peste ani, fără să știu, însă, unde vrea să ajungă tipul ăsta. Credeți-mă, astea chiar sunt ascunse.”

Sfatul său pentru colegii corporatiști sună așa: ”E necesar să citiți mereu, să citiți mereu altceva decât rapoartele și paginile formale pe care le citiți zilnic. Asta însemnând că sunteți datori să vedeți că fragmentele cărților, formate din cuvinte, prind sens în viața trăită. Vedeți viața literar!”

foto