Descoperim talentele de lângă noi: Raul, membru al corului Bisericii Negre din Brașov

Povestea de astăzi este despre colegul nostru din Brașov, Raul Bako. Raul are o pasiune specială și un talent moștenit de la bunica sa, el cântă, de 19 ani, în Jugendbachchor, Corul de Tineret al Bisericii Negre din Brașov. Acesta a fost înființat în anul 1993, la inițiativa profesorului Eckart Schlandt, organistul și cantorul de atunci al Bisericii Negre, monument emblematic al Brașovului, cu scopul de a atrage tineretul către muzica sacră clasică și corală. Raul ne-a declarat că acest cor întrunește tineri de diverse profesii și confesiuni, aparținând celor trei naționalități principale care conviețuiesc de secole în Brașov. “Repertoriul este vast și ne unește dragostea pentru muzică, în special pentru cea corală”, a mărturisit Raul.

de7de166f0

Raul lucrează alături de noi, în centrul CGS din Brașov, de aproximativ doi ani și, în tot acest timp, și-a urmat, în paralel, pasiunea pentru muzică. El a studiat la Liceul Teoretic cu predare în limba germană Johannes Honterus, situat în apropierea Bisericii Negre și astfel a intrat în contact cu aceasta la vârsta de 11-12 ani, participând la serbările școlii, ce se desfășurau în biserică. La absolvirea liceului, profesorul Eckart Schlandt i-a propus să cânte în Corul de Tineret al Bisericii Negre, care face parte, totodată, și din Corul Bach.

Chiar dacă nu are studii muzicale propriu-zise, talentul său a fost remarcat și, iată, se împlinesc 19 ani de când Raul face parte din acest ansamblu artistic de mare valoare. “Tot ce am învățat, am învățat în timpul celor 19 ani de când activez în acest ansamblu coral. În afara corului, nu am activitate muzicală și, dacă este ceva extra, tot cu ei lucrez.”

Jugendbachchor

L-am rugat pe Raul să ne povestească mai multe despre activitatea lor, cum se pregătesc, ce repertoriu au, deoarece este un subiect atât de interesant și mai rar întâlnit. Iată mai multe detalii: “Corul este constituit din persoane de toate vârstele și din toate păturile sociale, având, bineînțeles, și colegi care au absolvit studii muzicale. În al doilea rând, corul este constituit din 7 confesiuni creștine din trei comunități: români, sași și maghiari. Repertoriul nostru este vast, de la piese vocal-simfonice până la piese cu acompaniament redus sau “a cappella”. Stilurile abordate sunt variate, de la renaștere, baroc, clasic, romantic până în zilele noastre. Am interpretat chiar și gospel, folclor sau rock. Limba este preponderent germană, dar cântăm și piese în limba latină, engleză, română,  maghiară, norvegiană, rusă, cehă, spaniolă etc.”

jugendbachchor_low

Repetițiile cu corul înseamnă ore de pregătire intensă, inclusiv dicție, respirație, dinamică, pentru că fiecare piesă trebuie abordată, de fiecare dată, într-un anumit fel. Astfel, datorită muncii susținute și a pasiunii investite de toți membrii corului, Raul și colegii săi au obținut rezultate uimitoare. Munca lor s-a concretizat nu doar în premii și distincții, ci și în acte caritabile. Au avut turnee în numeroase orașe din țară, dar și din străinătate, cu precădere în spațiul germanic (Germania, Austria, Elveția), cu scopul de a aduna fonduri pentru restaurarea unor orgi valoroase din bisericile transilvănene.

 La finalul interviulu, Raul a dorit să ne spună încă lucru, care se poate aplica în orice situație, indiferent de activitatea pe care o desfășori:  “Tot ce trebuie să aduci ca bagaj este entuziasm, chef și pasiune.”

#CGSDreamteam #DescoperimTalente