Anul trecut, la sugestia colegului nostru Florin Păcuraru, în colaborare cu Ministerul Apărării Naționale și Spitalul Militar din București, am avut două unități mobile care s-au deplasat la sediile noastre din București și Brașov, unde peste 70 de colegi au donat sange pentru a salva vieți.
Drept urmare, și în acest an, pentru că vrem să continuăm să ajutăm și să salvăm vieți, readucem campania de donare de sânge #FriendsDonatingTogether aproape de tine, chiar la birou!
Probabil că de multe ori ți-ai dorit să te implici și să îi ajuți pe cei din jur, dar lipsa de timp și lipsa de informații privind cauzele în care te-ai putea implica sunt factori care te-au făcut să amâni pentru mai târziu ajutorul pe care îl puteai da.
De aceea, noi ne-am gândit să îți aducem în față una dintre cele mai nobile cauze: donarea de sânge.
Știai că un singur donator de sânge poate salva viețile a trei oameni?
Implică-te alături de noi în campania de donare de sânge #FriendsDonatingTogether!
Care este situația actuală și de ce este nevoie să donăm sânge?
Anual, peste 600.000 de pacienţi din spitalele din România au nevoie de transfuzii de sânge sau de preparate sangvine pentru a supravieţui. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, ne gândim să donăm sânge doar atunci când cineva drag are nevoie sau când auzim despre o situație limită. De fapt, nevoia de sânge este una constantă. Produsele sanguine pot fi stocate un număr limitat de zile şi, mai mult, bolnavii cu afecţiuni grave şi imunitate scăzută (cei cu leucemie, copiii) au nevoie de sânge de la donatori fideli (cei care donează de cel puţin două ori pe an).
România se află în continuare pe ultimele locuri în Europa la capitolul donării de sânge – doar 1,7% din populaţia adultă donează sânge.
Prin această campanie, promovăm donarea de sânge benevolă, ca gest responsabil, altruist, independent de interese materiale, care contribuie la creşterea siguranţei sistemului transfuzional.
Știai că donarea de sânge este benefică și pentru donator?
- se pot salva una, două sau trei vieți la o singură donare;
- donatorii de sânge prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta boli cardiovasculare (cu aproximativ 30%), sau cancer;
- donatorii prezintă o regenerare a celulelor sanguine mai rapidă, avand o capacitate mai mare de a face faţă inflamaţiilor, hemoragiilor, alergiilor;
- donarea de sânge determină un consum mare de calorii, donatorii având risc mai mic de obezitate;
- donatorii cu multiple donări au speranţa de viaţă mai mare;
Ce beneficii primești?
- 7 tichete de masa în valoare de 9,57 lei/tichet la o donare;
- zi liberă în ziua donării la serviciu;
- reducere de 50% pentru transportul în comun, timp de o lună;
- donatorii cu fișă (cu minimum 4 donări) au dreptul o dată pe an la un set extins de analize de sânge, EKG;
- donatorii cu fișă primesc tratament substitutiv cu fier şi în cazul scăderii concentrației sanguine a fierului (sideremia).
Vrei să donezi sânge? Verifică mai întâi dacă starea ta de sănătate îţi permite!
Pentru a putea deveni donator de sânge, trebuie să îndeplineşti următoarele condiţii:
- Să ai asupra ta cartea de identitate, permisul de conducere sau pașaportul.
- Să ai vârsta cuprinsă în intervalul 18-65 ani.
- Să ai greutatea cuprinsă în intervalul 50-100 Kg femeile şi 60-110 Kg bărbaţii.
- Femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală (sau în primele 5 zile de la terminarea acesteia).
- Să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 72 de ore înaintea donării și să nu fumezi înaintea donării.
- Să nu fi urmat vreunul dintre următoarele tratamente: tratament antibiotic, antiinflamator (în ultimele 7 zile), dislipidemic (în ultimele 3 luni), contraceptiv oral combinat (în ultimele 3 luni), tratamente stomatologice (în ultimele 7 zile până la 3 luni), implant dentar, tatuaj, piercing (în ultimele 6 luni), operaţii chirurgicale (în ultimele 6-12 luni), leziuni cutanate active (herpes, plăgi arse, tăiate, înţepate, muşcate), obezitate grad ≥ II.
- Să nu suferi de una dintre aceste afecțiuni: epilepsia, convulsiile, bolile neuro-psihice, ulcerul gastro-duodenal, diabetul zaharat, astmul bronşic, hepatitele virale tip B şi C, tuberculoza, sifilisul, HIV, afecţiunile cardiovasculare (HTA, BCI, antecedente infarct, etc.), afecţiunile renale (pielonefrite cronice), bolile autoimune, afecţiunile endocrine şi metabolice, etc.
Ce trebuie să știi despre donarea de sânge:
- Volumul de sânge total recoltat într-o şedinţă de donare este de 450 ml.
- Frecvenţa donărilor de sânge total este de maximum 5 donări pe an pentru bărbaţi şi 4 donări pe an pentru femei, iar intervalul minim între două donări este de 8 săptămăni.
- Donatorul trebuie să răspundă cu sinceritate întrebărilor personalului medical şi celor din chestionarul donatorului, fără a ascunde informaţii referitoare la antecedentele sale fiziologice sau patologice, comportamentul sexual şi social, chiar dacă acestea ar conduce la excluderea de la donarea de sânge; nedeclararea corecta constituie infracţiune ce se pedepseşte conform art. 39 şi 40 din Legea nr. 282/2005.
- Donatorul se poate răzgândi în ceea ce priveşte actul donării fără nici un fel de jenă sau disconfort şi anunţă din timp acest lucru.
- Trusa utilizată pentru fiecare donare este sterilă şi de unică folosinţă.
- Nu există riscul contaminării cu HIV sau alte virusuri.
Precauţii de urmat după donarea de sânge recoltat:
Organismul tău va reface volumul de sânge care ți-a fost recoltat în câteva ore. Pentru a accelera aceasta recuperare, te sfătuim să bei lichide încă de la sfârşitul donării (fără băuturi alcoolice).
Sunt de evitat:
- fumatul în primele 2 ore postdonare
- şofatul prelungit
- sporturile violente, ciclismul, nataţia
- orice situaţie care are risc de cădere
- expunerea solară
Examene medicale realizate la fiecare donare:
Testările biologice obligatorii pentru fiecare donare de sânge, în conformitate cu exigenţele Directivei 2002/98/CE şi cu reglementările naţionale, sunt: hemoglobina sanguină, grupa ABO şi Rh D; Anticorpi anti-HIV 1 şi 2; Ag HBs; Anticorpi anti-HCV; Anticorpi anti-HTLV; diagnosticul serologic al sifilisului; ALT (alanin-amino-transferază).
Rezultatele investigaţiilor medicale se vor elibera la cerere, personal și confidențial.
Dacă ai citit toate informațiile de mai sus și ai decis că dorești să te alături în această campanie, te felicităm și îți muțumim din inimă pentru alegerea făcută! Un gest aparent simplu contează enorm pentru o persoană aflată în suferință!
Această campanie de donat sânge va avea loc în București, urmând să investigăm posibilitatea organizării unor astfel de campanii și în celelalte sedii. Astfel, în data de 26 martie, se va deplasa o echipă mobilă de colectare sânge la sediul nostru, deci vei putea dona la birou. Dacă vrei să donezi sânge în această zi, ia legătura cu departamentul de Resurse Umane din orașul în care activezi.
Donează pentru VIAȚĂ! Gestul tău va oferi șansa la viață pentru trei persoane!
#CGSDreamTeam #FriendsDonatingTogether