Premieră istorică pentru echipa de hochei pe gheață a României

Așa cum știți, iubim sportul și competițiile sportive, iar echipa de hochei pe gheață Corona Brașov Wolves a avut parte de susținerea noastră în ultimele trei sezoane competiționale. La scurt timp de la câștigarea Campionatului României, o parte din jucătorii echipei de la Brașov s-au alăturat echipei naționale la Campionatul Mondial de Hochei pe Gheață Divizia I – Grupa B, ce a avut loc în perioada 28 aprilie – 4 mai la Tallin, în Estonia.

Deși, la începutul turneului, selecționata României era văzută drept una dintre candidatele la retrogradare, alături de Olanda, echipa noastră a făcut un turneu de excepție și a realizat cea mai mare performanță a hocheiului românesc din ultimii 30 de ani: câștigarea aurului și promovarea în Divizia I – Grupa A, al doilea eșalon al hocheiului mondial! width=

Reprezentativa României ajunge, astfel, în primele 22 din lume (prin comparație, echipa națională de fotbal se afla pe locul 25 în clasamentul FIFA)! Din 1996 şi până azi, România a jonglat între locurile 25 şi 31 la nivel mondial, fiind într-o permanentă alternare a eşaloanelor secunde. Însă, în 2020, naţionala de hochei va evolua la nivel de locurile 17-22, situaţie în care s-a aflat pentru ultima dată în 1995!

La Tallin, România a obținut cinci victorii din tot atâtea posibile, și s-a clasat pe primul loc, în fața unor echipe mai bine cotate:

ROMANIA – ESTONIA 4-3 (după lovituri de departajare)

ROMANIA – JAPONIA 3-2

ROMANIA – POLONIA 3-2 (după prelungiri)

ROMANIA – UCRAINA 5-1

ROMANIA – OLANDA 3-1

Trebuie remarcat faptul că toţi cei 22 de jucători convocaţi pentru meciurile de la Tallin activează la cluburi din România! Roberto Gliga, atacantul de 26 de ani al României și al Coronei Brașov, a reacționat după calificare și a explicat pentru Gazeta Sporturilor secretul prestației excelente a „tricolorilor”.

„E incredibil ce am reușit! Aveam așteptări înalte, dar nu ne gândeam chiar atât de sus. Ne doream o prezență în Top 3, nu ne așteptam să promovăm. Încrederea a venit de la joc la joc, ne-am descurcat din ce în ce mai bine. Încă nu realizăm că la anul vom juca în grupa A a Diviziei I!

Nu trebuie pierdut din vedere nici faptul că, din lotul de 22 de jucători care au reprezentat România la aceste Campionate Mondiale, nu mai puțin de 10 sunt componenți ai echipei Corona Brașov Wolves. De asemenea, antrenorul principal al tricolorilor este slovacul Julius Penzes, care este și antrenorul echipei brașovene.

În plus, alți 6 jucători sunt componenți ai echipei SC Miercurea Ciuc și alți 3 ai echipei CSM Galați, respectiv 3 jucători de la ACSH Gheorgheni, orașe cu o veche tradiție hocheistică, unde comunitățile locale sunt puternic atașate de sportul cu crosă și puc.

Iată componența lotului național:

Portari: Polc Patrik (ASC Corona Brașov), Toke Zoltan –Laszlo (ASC Corona Brașov)

Fundași: Bors Huba – Ferenc (ASC Corona Brașov ), Borysenko Pavlo (ASC Corona Brașov), Farkas Tamas (SC Miercurea Ciuc), Goga Attila (ACSH Gheorgheni), Gyorfy Tihamer – Laszlo (SC Miercurea Ciuc), Mihaly Ede (ASC Corona Brașov), Sallo Alpar (SC Miercurea Ciuc), Yemelianenko Yevhen (CSM Galați)

Atacanți: Biro Gergo (ASC Corona Brașov), Butochnov Anton (CSM Galați), Casaneanu Eduard (SC Miercurea Ciuc), Constantin Mircea – Cristian (ACSH Gheorgheni), Csergo Hunor (ACSH Gheorgheni), Gliga Roberto (ASC Corona Brașov), Irimia Adrian (CSM Galați), Molnar Zsombor (ASC Corona Brașov), Peter Balazs –Szabolcs (ASC Corona Brașov), Reszegh Tamas (SC Miercurea Ciuc), Rokaly Szilard (SC Miercurea Ciuc), Tranca Daniel (ASC Corona Brașov)

Antrenori: Penzes Julius (principal), Trandafir Marius (secund)

Efortul, ambiția și lupta pentru fiecare victorie le aparține de foarte multe ori sportivilor și cluburilor din care fac parte, mai ales în sporturile mai puțin populare în țara noastră. Suntem foarte mândri de faptul că, într-o oarecare măsură, am putut contribui la succesul lor. După cum bine știți, CGS România susține sportul și se implică în numeroase competiții și manifestări sportive, menite să promoveze un stil de viață sănătos și performant.

Hai, România! Go, Wolves!

Sursa foto: FRHG