O nouă serie de absolvenți ai programului de mentorat

Te întrebi cum a apărut conceptul de mentorat și de ce are societatea modernă nevoie de așa ceva?

Cuvântul “mentor” este originar din poemul epic homerian “Odiseea”: plecând în lunga sa călătorie, Ulise își încredințează fiul spre îndrumare, grijă și învățătură celui mai înțelept și de nădejde prieten al său, Mentor. Așadar, încă de la începuturile civilizației, a fost nevoie de acest concept de mentorat pentru a clădi o societate bazată pe valori cu potențial. De-a lungul secolelor, s-a format opinia că, în spatele fiecărei mari cariere, se află sprijinul benefic al unui mentor.

În general, un mentor se remarcă prin ajutorul substanțial acordat unui mentee în atingerea unor performanțe; prin aceasta, mentee-ul capătă cunoștințe, educație și o certă încredere în sine datorată experienței de învățare.

Mulți dintre noi știm deja cât este de important să ai un mentor în carieră sau în viața personală. În organizații, mulți angajați și-ar dori să aibă posibilitatea de a „absorbi” de la cei mai apreciați oameni ai companiei expertiza, cunoștințele și abilitățile lor. În urmă cu trei ani, am lansat în cadrul companiei noastre un program de mentorat, pe care l-am extins apoi, la nivel național, în toate cele șase centre, prin intermediul CGS Academy.

Interacțiunea dintre mentori și mentees depinde de mai mulți factori precum specificitatea proiectului, obiectivele de învățare, nevoile de dezvoltare personală, activitățile propuse în proiect, provocările care apar pe parcurs sau rezultatele vizate. Programul nostru de mentorat presupune întâlniri regulate, astfel încât toate acestea să se transforme natural într-o experienţă de învățare. În plus, în funcție de tipul de proiect, sprijinul din partea mentorului poate oferi îndrumare și chiar inspirație, atât pentru îmbunătățirea modului de lucru, cât și pentru generarea de noi idei.

Un mentor bun oferă consiliere angajatului junior, la intervale regulate de timp și este disponibil pentru orice fel de întrebări. Un astfel de mentor își împărtășește cunoștințele, sugerează alternative, răspunde întrebărilor și analizează împreună cu mentee-ul situațiile complexe.

În plus, putem adăuga că discuțiile cu fiecare dintre mentee îi ajută pe mentori să înțeleagă mult mai bine nevoile tinerilor angajați și astfel, se creează un mediu de lucru în care nou-veniții se pot integra și pot avansa mult mai ușor în cadrul companiei.

Iată și câteva mesaje pe care ni le-au trimis o parte din colegii noștri care au absolvit programul de Mentoring:

Corneliu Dobrițescu – mentee, Târgu-Jiu

 width=

“Oportunitatea de a lua parte la acest program mi-a adus numai beneficii, atât din punct de vedere profesional, cât și personal. Cu ajutorul mentorului meu, am reușit să învăț lucruri noi, să aprofundez cunoștințele avute sau dobândite treptat.

Feedback-ul oferit constant și dezbaterea situațiilor întâmpinate au culminat cu un nou proiect pentru mine, proiect unde nu m-aș descurca fără toate lucrurile învățate de-a lungul timpului.

Pentru mine, programul nu se va termina cu siguranță aici, pentru că voi avea în continuare o legătură cu mentorul meu în cadrul proiectului actual.”

 

Nicolae Pătrășcan – mentor, Târgu-Jiu

“ În mod oficial, acest program de mentoring a fost lansat la sfârșitul anului 2015, iar Corneliu a fost implicat din 2018. Însă, pot spune că el, poate fără să fie conștient de acest aspect, a parcurs mult mai multe ședințe începând chiar de la primii lui pași în CGS România.

Au trecut aproximativ 4 ani și jumătate de când suntem prezenți în Târgu-Jiu, iar evoluția acestui centru i se datorează și lui Corneliu. Prin acest program, el a demonstrat faptul că încă este deschis să învețe lucruri noi și să se perfecționeze în activitățile pe care le desfășoară zi de zi.”

 

Alexandra Petri – mentee, Brașov

 width=

“Cursul de Mentoring m-a ajutat să mă dezvolt mai mult, atât pe plan profesional, cât și pe plan personal. M-a ajutat să fiu mult mai productivă, să îmi prioritizez activitățile și să consolidez relația cu echipa mea.

Acest curs a fost o experiență nouă, cu o serie de provocări care au contribuit la evoluția mea și care m-au făcut chiar să am mai multă încredere în propriile mele forțe. :)”

 

Constantin Covasan – mentor, Brașov

“Deja am ajuns la a treia ediție a cursului de Mentoring, însă nicio sesiune nu se aseamănă cu celelalte. Poate chiar asta este partea cea mai “challenging” a programului: să lucrezi cu persoane care au personalități diferite, un alt tip de viziune, dar în esență să încerci să obții la final aceleași rezultate.”

Suntem extrem de încântați de rezultatele minunate obținute prin intermediul acestui program, precum și de succesul de care acesta se bucură în rândul colegilor noștri!

Mult succes tuturor!

#CGSDreamTeam #FriendsLearningTogether