Forbes: Cum va evolua piața de outsourcing în 2017

O industrie ce s-a născut în urmă cu un deceniu și jumătate continuă să crească. Cum va arăta anul acesta piața de outsourcing?

Traducerea liberă a termenului „outsourcing”, o sinteză a expresiei engleze „outside-resource-using”, este „utilizarea resurselor externe”. Iar de acest serviciu au nevoie tot mai multe organizații, deoarece nu de puține ori este mai avantajos să achiziționezi anumite servicii de la alte firme decât să le produci intern.

În România, această industrie a început să se dezvolte începând cu anii 2000. Acum, domeniul are 60.000 de angajați și valorează circa 1,2 miliarde de euro, conform datelor firmei din domeniul resurselor umane Smartree, iar amploarea interesului pe care îl au investitorii străini pentru țara noastră va crește cu 20% în următorii doi ani, în special în deschiderea de servicii tip centru suport. La nivel global, este vorba de o industrie de un trilion de dolari din care mai mult de jumătate sunt în IT, iar restul în alte domenii, precum logistică și servicii de distribuție, call center, HR, customer support, suport tehnic, imobiliare etc.

Revenind pe plan local, pentru a putea identifica cel mai bine tendințele din acest domeniu, este de ajuns să îl urmărim cu atenție pe Vladimir Sterescu, Country Manager al Computer Generated Solutions România (CGS), o companie care a trecut deja de pragul de 3.000 de angajați în România și care continuă investițiile în dezvoltare. Sterescu este cel mai important nume din industria outsourcing-ului de la noi, după ce a construit de la zero și și-a vândut compania către grupul american CGS, care a decis să îl păstreze la conducerea operațiunilor sale și să accelereze dezvoltarea sa din România.

Anul trecut, CGS a angajat nu mai puțin de 400 de oameni, în special pe zona de servicii financiare şi vânzări. Practic, din numărul total de angajaţi, 1.300 sunt în Bucureşti, 1.000 în Braşov, peste 400 în Sibiu și 200 la Galaţi, dar pe „harta” CGS se mai află și Târgu Jiu şi Miercurea Ciuc (exclusiv pentru limba maghiară). Iar planurile nu se opresc aici, compania având în plan să își extindă echipa cu cel puțin 600 de angajați în acest an. De altfel, mulți dintre jucătorii prezenți în domeniul BPO și shared services au anunțat planuri de dezvoltare importante.

Citește articolul integral pe www.forbes.ro.