Descoperim talentele de lângă noi: Anca, maestrul nostru în sushi

Știți cum e să veniți la muncă și să vă aștepte un imens platou cu sushi? Noi știm! Deși nu are ochii migdalați și nu provine din țări asiatice, Anca este colega noastră expertă în mâncare japoneză, în special sushi. Modestia de care dă dovadă din acest punct de vedere o face cu atât mai misterioasă, iar noi am vrut să aflăm mai multe despre pasiunea ei.

sushi cgs

Am întrebat-o ce anume îi place la sushi mai mult ca la orice altă bucatarie și artă culinară: “Cred că tot. Am luat contact cu această bucătarie abia din mai 2014. E vorba de echilibru, atât la aspect, cât și la gust. E o explozie de arome ce nu poate fi întâlnită în altă bucătărie. Ca toată lumea de altfel, nu încercasem niciodată pentru că era ideea de pește crud. Însă bucătăria japoneză e cea mai sănătoasă din întreaga lume, datorită orezului și proteinelor din peștele crud. Totul se prepară pe loc, fiind prospăt și gustos. De aici vine longevitatea japonezilor”.

sushi cgs2

Și pentru că la orice început de drum trebuie să întâmpini obstacole ce vor face întreaga experiență mai valoroasă, Anca ne-a mărturisit că a avut un episod …usturător.Încă din primele zile de când mă angajasem la restaurant, fiind și primul meu contact cu această bucătărie și gusturi total diferite, mi s-au dat să încerc tot felul de condimente și preparate specifice. Wasabi, care e hreanul japonez și e foarte puternic la gust, mi-a fost dat să-l încerc într-o cantitate îndeajuns de mare. O jumătate de oră am plâns încontinuu și nu mi-am putut simți fața sau respira. Aceasta era „botezul” nou-veniților”.

sushi cgs 4

Marea ei satisfacție a fost în momentul în care doi japonezi i-au spus că gustul sushi-ului preparat de ea le aduce aminte de mâncarea de acasa, pregătită de mama, și că în niciun restaurant din Romania nu au mâncat sushi mai bun.

Anca ne povestește că iubește să stea în bucătărie ore în șir și prepare meniuri și delicii de toate felurile. Zâmbind, a recunoscut că “de mică i-a plăcut să încerce, să îmbunătățească fiecare rețetă culinară pe care o citea, că își dorea să-i dea o notă aparte, să își pună semnatură în rețeta respectivă”. “Am încercat să fac un tort de portocale de 6 ori doar pentru că nu îmi plăcea rezultatul final”, ne-a spus Anca. Și o credem pe cuvânt pentru că aceeași atitudine o are și la locul de muncă: perfecționistă, hotărâtă, ambițioasă.